מתוך ירוחם, במדבר, דברים
1 ק“ג קמח מנופה (בנפת משי)
2 כפות גדושות שמרים יבשים
כוס סוכר
כ- ½3-3 כוסות מים
כוס שמן
1 כפית גדושה מלח
1 ביצה להברשה
שומשום לקישוט
הכנת הבצק
- מכניסים לקערה את הקמח, מוסיפים את השמרים, הסוכר ו-3 כוסות מים ולשים מעט לבצק. מוסיפים את השמן והמלח ולשים עד שאין גושים והבצק רך. אם צריך מוסיפים כוס מים.
- מכסים בניילון (לא נצמד), מניחים במקום חמים ל-10 דקות להתפחה.
- לשים שוב היטב, מכסים ומניחים להתפחה ל-15 דקות נוספות.
הכנת החלה
- מחלקים את הבצק לשני כדורים.
- מחלקים כדור אחד ל-4 כדורים שווים ואת השני ל-5 כדורים קטנים יותר.
- מגלגלים את 4 הכדורים לגלילות. מהדקים את הגלילות ביחד בקצה אחד. קולעים מהן צמה ומהדקים את הקצה השני.
- מעבירים את הצמה לתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה ומברישים מעל בביצה.
- מגלגלים 3 מהכדורים הנותרים לגלילות ומהדקים את הקצה. קולעים צמה מהגלילות. מהדקים את הקצה השני ומניחים את צמת הבצק הקלועה מעל הצמה המוברשת בביצה. מברישים את הצמה העליונה בביצה.
- מגלגלים את 2 כדורי הבצק הנותרים לגלילות. מהדקים את הקצה ויוצרים מהן מעין בורג. מניחים מעל הבצק המוברש. מברישים מעל בביצה ומפזרים שומשום מעל.
- מניחים לחלה לתפוח כ-15 דקות.
- מכניסים את החלה לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים כ-30 דקות, עד שהחלה משחימה.
מצוות הפרשת חלה היא אחת משלוש המצוות החשובות ביותר שעל הנשים לקיים, והיא מורה להפריש חלק מבצק החלה כתרומה לכהנים. מוציאים מבצק החלה חתיכה קטנה, מברכים ושורפים או משליכים את הבצק. אם עיסת הבצק רכה מדי ולא ניתן לבצוע ממנה חתיכה – אפשר לקיים את המצווה גם לאחר האפייה (ולפני האכילה). מסעודה מספרת כי בעבר, כאשר עבדה כמבשלת, היתה מכינה חלות לשבת בכמויות גדולות. מהבצק שהופרש נהגה לאפות חלות ולתרום אותן למשפחות הכהנים בקהילה.